Mijn eerste clubtraining ...

21-02-2023

Door Frank Zeegers

Wie zie ik afgelopen maandag bij Khalid en Sophie aan tafel: Jeroen Pauw ... Jeroen zat daar niet om een of ander diepgaand onderwerp te bespreken, maar hij sprak over zijn nieuwe hobby. Jeroen heeft sinds een jaar of 6 het golfen ontdekt. Hij wilde zijn enthousiasme met de kijker delen en laten zien hoe enerverend, uitdagend en mentaal zwaar de sport is. Ernie Els, een 53-jarige golfprofessional uit Zuid Afrika had al $ 27.000.000 dollar gewonnen toen hij op de 1e hole op Augusta in 2016 een 6 putter maakte, zie https://www.youtube.com/watch?v=JZNfngTaj-8. Je hoeft geen geweldige golfer te zijn om te voelen wat er door hem heen ging.
 
Ik heb mijn eerste stappen in de golfsport bij De Kurenpolder gezet. Deze golfschool had een prachtig systeem van inloop- en privélessen en het is mede daardoor en dankzij de inzet van de toenmalige pro’s dat ik zo enthousiast ben geworden.
 
De Loonsche Duynen
Toen de activiteitencommissie de uitnodiging voor de Clubtraining 2023 verstuurde, zal ze aangenaam verrast zijn door de 210 aanmeldingen. Oefening baart kunst en blijkbaar ziet een grote groep dat ook zo.
 
Putten
Maandag 13 februari was de eerste ronde: Putten. Wist u dat de putter de meest gebruikte club in de tas is, en dat een slechte putt vaak dichter bij de hole ligt dan een goede chip. Duane Peeters, onze pro, had een circuitje uitgezet op de green, waarbij onder verschillende omstandigheden geputt moest worden. 1 putts, 2 putts, downhill, uphill. Bekende aandachtspunten: 
  • snel omhoog komen en naar de hole kijken
  • oplijnen van de voeten naar de hole in plaats van parallel aan de doellijn
  • bal niet nauwkeurig oplijnen
Een mooie oefening: Probeer met 1 hand (bij een rechtshandige de rechter, de dominante) te putten en denk aan de beweging die je maakt wanneer je een onderhandse bal naar een doel gooit. De dominante hand heeft de lead.
 
Naast het putten naar de hole hebben we ook het boter kaas en eieren spel gespeeld, op een veld van 9 vakken. De grootte van het veld kun je variëren, waardoor de moeilijkheidsgraad verandert.
 
YIPS
Waarschijnlijk heeft u wel eens van YIPS gehoord. 

YIPS komt vooral bij putten voor. Bij YIPS op en om de green verkrampt een arm en wordt de puttingstroke een krampachtige beweging. Door een onwillekeurige schok in een arm worden de meest simpele putts gemist. Niet elke gemiste putt komt door YIPS, maar mocht u deze beweging herkennen, dan weet u nu dat u niet de enige bent. Zie https://youtu.be/_nXLCtqt8q0
 
Ja en dan is zo’n les snel voorbij en blijft ons maar één ding over: Oefenen!
Mijn eerste clubtraining ...

« Terug