SASKIA EN DE VOORZITTERS

12-06-2023

Onlangs werd ik benaderd door Paul van den Hout, onze huidige voorzitter, of ik een interview met een illustere golfer wilde houden, lid van onze club. Het leek me een leuk idee om de oud-voorzitters te interviewen! Mijn eerste gesprek vond plaats op 10 mei met Chris Van Delft: onze eerste voorzitter!

We kennen elkaar niet en voordat ik mijn vragen ga afvuren stel ik mezelf voor: mijn wieg stond in Amsterdam, maar via Bergen op Zoom belandde ik op 7-jarige leeftijd in België, waar ik op school vloeiend Vlaams leerde spreken. Na een studie Germaanse Filologie aan de Vrije Universiteit van Brussel werd ik lerares Nederlands/Engels in het hoger middelbaar onderwijs in Vlaanderen. Voor de liefde ging ik in 1984 terug naar Nederland: eerst naar Den Bosch, later naar Vught. Daar maakte ik kennis met Taleninstituut Regina Coeli, beter bekend als "de nonnen van Vught". In 1987 ben ik "ingetreden" als lerares Nederlands. Het sprookje is waar: het kost een paar centen, maar je leert in twee weken inderdaad een vreemde taal spreken! 
 
Met Chris had ik om 13.00 uur afgesproken in de Brasserie! Om 12.30 uur zat hij al in de startblokken met zijn dochter Angelique. We mochten ons gesprek voeren in het zijzaaltje, lekker rustig en uitzicht op onze prachtige golfbaan! 
 
Chris is in 1934 geboren in Waalwijk, Mr Van Coothstraat 60. Zijn vader overleed in 1936 en zijn moeder vertrok met haar 5 jongens naar Den Haag. Daar ging hij naar de lagere school, HBS en vakschool. Later verhuisde hij weer naar Brabant. Met zijn eerste vrouw kreeg hij 6 dochters! Zij overleed al op 68-jarige leeftijd. "Toeval bestaat niet!", want op de verjaardag van 1 van zijn dochters ontmoette hij zijn tweede vrouw, een Waalwijkse! Zij was 22 jaar jonger. Met haar verhuisde hij weer naar de Mr Van Coothstraat. Samen hebben ze de hele wereld gezien. Helaas werd zij in Den Haag voor zijn ogen aangereden door een elektrische fiets. Zij werd slechts 65 jaar! 
 
Eén van zijn dochters woont nu in Loon op Zand, in de Venloonstraat, in het ouderlijk huis, waar alle dochters zijn geboren. Zelf woont hij sinds 2021 weer in Den Haag. Eén keer per week komt hij naar De Loonsche Duynen om met zijn vaste groepje te golfen! 
 
Hij is zijn arbeidzame leven begonnen in de schoenenindustrie en later in materialen voor de muziekindustrie (grondstof voor LP 's). ABBA was een grote klant! Na een leven van hard werken, besloot hij op 55-jarige leeftijd het wat rustiger aan te doen en nam hij op donderdag vrij om te gaan golfen in Crossmore in Weert. Golf was in opkomst in de jaren 90 en de Efteling wilde ook een golfclub oprichten. In 1994 werd Chris (60 jaar) door zijn buurman in Drunen, die in het bestuur van de Efteling zat, gevraagd voorzitter te worden. In het begin gingen ze bij andere clubs spelen, om te zien hoe het verenigingsleven eraan toe ging. Wat Chris in eerste instantie wilde afschaffen was de ballotagecommissie. Hij wilde geen "elite"-club worden, zoals de Dommel of Toxandria (Toxandria was wel de mentorclub van Efteling Golfclub.) Geen advocaten of schoolmeesters in het bestuur, liever meer doeners dan praters. Geen hiërarchie, iedereen heeft evenveel te vertellen. Het was niet belangrijk je titel op je tas te zetten, maar wel of je Jan, Piet of Klaas heette. Je betaalde 800 gulden contributie en 5000 gulden inleg! Aan jongeren onder de 16 of 14 jaar wilde hij geen contributie vragen om zo de jeugd enthousiast te maken.
 
Het eerste jaar was het mooiste jaar: er was nog geen clubhuis maar een barak. De club bestond eerst: daarna kwam de golfbaan, ontworpen door Donald Steel, met de bedoeling om er grote internationale wedstrijden mogelijk te maken. De club sloot een contract met de Efteling voor 25 jaar. Er mochten niet meer dan 400 of 500 leden zijn! 
 
Chris is met veel plezier 7 jaar voorzitter geweest. Het was hard werken, maar hij kreeg er veel voor terug! Sociale contacten zijn heel belangrijk ... bridge, hometrainer en hond houden hem fit!

Hartelijke groet,
Saskia
SASKIA EN DE VOORZITTERS

« Terug