EEN INTERVIEW MET ... deel 3

31-10-2023

Op 25 juli heb ik mijn derde interview met één van de vorige voorzitters, ditmaal niet in het clubhuis : Maarten de Wit ontvangt me gastvrij bij hem thuis in Kaatsheuvel. Zijn vrouw Liesbeth kan ik nog net op tijd strikken om een foto van ons te maken, voordat ze op de fiets wegrijdt.
 
Maarten wil het vooral hebben over de historische positie van de club! De club was opgericht door De Efteling om nevenactiviteiten uit te breiden: "ma met de kinderen naar De Efteling, pa een rondje golfen!"
 
Maarten was voorzitter van maart 2005 tot november 2011. In het begin was het een club met een lange wachtlijst en een hoge drempel: er werden maximum 435 leden toegelaten en er moest een inleg betaald worden. Het "elitaire" gevoel, dat bij andere golfclubs heerste, heeft nooit bestaan rond Kaatsheuvel en Waalwijk! De populatie golfers is in de loop van de tijd veranderd. De drempel om lid te worden werd verlaagd. De economische crisis van 2008 had ook invloed, Voor het golfpark vielen de zakelijke inkomsten weg en het draagvlak voor het golfen binnen de Raad van Bestuur van De Efteling, dat toch altijd persoon gebonden was, viel weg nu de exploitatie saldo negatief werd. Met het topgolf in de hoofdklasse had De Efteling Golfclub zich bij de NGF en landelijk op de kaart gezet. Door het ontbreken van aanwas van nieuwe spelers en omdat sponsoring  niet meer haalbaar was moest topgolf acuut worden beëindigd.

Volgend jaar bestaat de club 30 jaar: er is in die jaren veel veranderd. In het algemeen ben je niet meer gebonden aan een clublidmaatschap. Het wordt ook steeds moeilijker vrijwilligers te vinden. Mede door corona is de individualisering bij het golfen sterk doorgezet.
 
Wat heeft Maarten anders gedaan in vergelijking met zijn voorgangers? Omdat hij nog fulltime werkte, heeft hij meer verantwoordelijkheid gegeven aan de andere bestuursleden. De belangrijkste taak van de voorzitter is een goede relatie onderhouden met de baas d.w.z. De Efteling en met de NGF. Minder geslaagd was dat de evenementencommissie onderling ruzie kreeg en opstapte.
 
Maarten is geboren in Helmond in 1949. Hij wilde altijd graag huisarts worden. Daarbij heeft hij altijd met plezier vele bestuurlijke functies bekleed. Ook na overstappen naar de Inspectie Gezondheidszorg en na pensionering.
Nu is hij nog regelmatig in de baan te vinden, doet mee aan de Heerendag en aan wedstrijden.

Tegen het eind van de middag komt Liesbeth thuis en is verbaasd dat we nog steeds zitten te kletsen! Als het gezellig is, vliegt de tijd zo voorbij! Maarten, dank voor dit interview!
 
Saskia Boelen
EEN INTERVIEW MET ... deel 3

« Terug