Saskia interviewt ... deel 4

02-01-2024

Saskia en de voorzitters: deel 4 Jan van Merode.
 
Op donderdag 2 november heb ik afgesproken met Jan van Merode de 4e voorzitter van onze golfclub. Buiten raast de storm Ciaran. We hebben maar een uurtje de tijd want Jan heeft zijn volgende afspraak over een uur. Een vergadering ter voorbereiding van het 6e lustrum wat in 2024 plaats gaat vinden. Druk bezig!

Jan was de voorzitter van Golfclub Efteling van 2011 tot en met 2016. Voorzitter en bestuursleden worden iedere keer gekozen voor een periode van 3 jaar. Toen hij in 2011 het voorzitterschap van Maarten de Wit overnam was er een aantal van 425 leden, 18 holes, volledige leden! Dat was in die tijd het maximum aantal toegestaan middels het contract dat de club had gesloten met De Efteling. Er bestond ook nog een wachtlijst in die tijd.

Zijn eerste initiatief was het bij elkaar roepen van de leden. De bedoeling was om te horen in 2 speciaal georganiseerde avonden, wat de leden vonden van de club en wat zij vonden wat eventueel verbeterd zou kunnen worden. Uit die avonden kwam duidelijk een aantal wensen van de leden. Wensen op het gebied van wedstrijden, horeca, toilet in de baan, onderhoud van de baan en greens etc.

Al deze wensen kosten geld. Jan is toen met die wensenlijst naar De Efteling directie gestapt en gevraagd of De Efteling aan die wensen kon voldoen. Hij stelde voor om 25 leden meer aan te nemen uit de wachtlijst om op die manier het geld fourneren om de wensenlijst in te vullen. De directie van De Efteling ging akkoord. Een duidelijk voorbeeld van deze invulling is het toilet achter hole 13 (die had overigens beter tussen 12,13 en 14 kunnen staan aldus Jan). De proeverij die voor en door De Efteling werd georganiseerd leverde een verbetering op in de keuken.

De samenwerking met De Efteling was erg goed in die tijd. Andere zaken die werden aangepakt: het vervangen van de Pardoes door een erg toegankelijke en veel gebruikte “Efteling Golfclub” website. Door actief ondernemers te benaderen om te adverteren bij de club werden de financiën erg opgepoetst. Heel erg trots is Jan op het jeugdteam dat in zijn tijd werd opgezet waarvoor in die tijd het befaamde “commited to jeugd “ brevet werd gehaald. Nog geeft Jan een hele dikke pluim aan de toenmalige jeugdcommissie.

Ook is er veel gesleuteld aan de wedstrijdschema’s en vormen in Jan zijn tijd. Zo was de deelname aan de "Presidents-cup" heel erg laag (42 deelnemers). Door met een klein team van enthousiaste leden persoonlijk uitnodigingen te sturen, werd de wedstrijd een groot succes met 110 deelnemers. Ook werd de "Reverse-wedstrijd" in zijn tijd ontwikkeld. Alle wedstrijden en prijsuitreikingen werden omgetoverd tot een feestelijke gebeurtenis met bloemen voor de winnaars. Het aantal echt actieve leden die regelmatig meedoen aan wedstrijden, lag ruim boven de 40% wat boven het NGF gemiddelde lag meld Jan.

Het meest trots is Jan op zijn sterke bestuursleden. Niet alles ging natuurlijk zonder slag of stoot maar de samenwerking met De Efteling was constructief te noemen en ... de baan maakte in die jaren nog een positief resultaat. 

Een leuke tijd met veel veranderingen.
Saskia interviewt ... deel 4

« Terug