Saskia interviewt ... deel 5

30-04-2024

Op 26 maart heb ik afgesproken met Louis Slaats, de vijfde voorzitter en zijn secretaris Miel van Hutten. We komen bij elkaar in de bestuurskamer. Omdat ik van de heren een flinke stapel huiswerk had meegekregen in de vorm van notulen, nieuwsbrieven en nog eens 21 documenten heeft het even geduurd voordat ik mijn verhaal op papier had! 
 
Louis werd voorzitter op 30 november 2016 waarbij de voorzittershamer werd overhandigd door de scheidende voorzitter Jan van Merode.
 
De belangrijkste opdracht van de club was in eerste instantie zoveel mogelijk nieuwe leden aan te trekken. In overleg met De Efteling B.V. werd een voorstel tot nieuwe abonnementen ontwikkeld samen met een deskundige van Blue Green. Er werd een klankbordgroep geïnstalleerd om e.e.a. te evalueren. Met de groep werden de nieuwe abonnementsvormen besproken met o.a. 9 holes en speel- en werkabonnementen naast een 18 holes lidmaatschap. De goedkeuring door deze groep zorgde voor groot draagvlak binnen de golfclub hetgeen bleek bij de ledenvergadering waar het voorstel bij acclamatie werd goedgekeurd. Hoewel de trend om deel te nemen aan een club aan het verdwijnen was, groeide het aantal leden door deze actie toch van 435 naar 596 leden in maart 2019.
 
In 2018 werd in overeenstemming met het contract een schriftelijk verzoek ingediend tot voortzetting van de gebruiksovereenkomst met De Efteling B.V. Daardoor zou de overeenkomst van onze golfclub met De Efteling B.V. verlengd worden tot 1 januari 2034: dus nog minimaal 10 jaar extra golfplezier! 
 
Er bleek echter nog wel een addertje onder het gras! De Efteling B.V. had een bestemmingsplan ingediend bij de Gemeente Loon op Zand om te faciliteren dat het jaarlijkse bezoekersaantal van 5 naar 7 miljoen Efteling bezoekers kon groeien. De uitvoering van het bestemmingsplan zou grote impact hebben op onze baan. Na overleg met De Efteling B.V. is toen overeengekomen dat er onder alle omstandigheden 18 holes beschikbaar zouden zijn, zodat onze golftoekomst gewaarborgd was.
 
Een spannende tijd brak aan: een dag voor de algemene ledenvergadering van 15 mei 2019 werd door de directie van De Efteling B.V., bij monde van Nicole Scheffers (directeur Hotels, Resorts en Golf) aangekondigd dat ze, in overleg met de Raad van Commissarissen en Stichting Natuurpark de Efteling, wilden stoppen met het exploiteren van het Efteling Golfpark per 1 januari 2024! Reden: Het attractiepark is "corebusiness", het golfpark is verliesgevend en er is een stagnatie in de groei van de golfmarkt! Dit besluit kwam als een volledige verrassing en was zeer slecht getimed: namelijk vlak voor het begin van het vijfde lustrum!  
 
Wat nu …? Er werd weer een klankbordgroep in het leven geroepen en er werd juridisch advies ingewonnen. Zelf als club de exploitatie doen? Na uitgebreid onderzoek en advies van andere clubs werd in de groep besloten dat dit geen goede optie was!  Een andere optie was het vinden van een exploitant die in overleg met onze golfclub en De Efteling B.V. het beheer van de golfbaan zou voortzetten. Het bestuur had na veel onderzoek 2 kandidaten gevonden voor mogelijke exploitatie: hoewel in eerste instantie De Efteling B.V. geen derde als exploitant wenste, ging ze toch akkoord met een presentatie van beide kandidaten! Het waren geen gemakkelijke onderhandelingen: er was nogal wat irritatie over en weer waarbij namens het bestuur Jan van Merode onderhandelde en het bestuur met de directievoorzitter Fons Jurgens van De Efteling B.V. de overname condities vaststelde. Uiteindelijk ging De Efteling B.V. akkoord met een verdere exploitatie van 10 jaar door de firma HGE met Hans Schaap als eigenaar en Joris Slooten als directeur. De overeenkomst tussen De Efteling B.V. en Golfclub Efteling werd ontbonden en een nieuwe gebruiksovereenkomst werd na serieuze onderhandelingen en presentatie door Joris Slooten tussen HGE en onze golfclub afgesloten.

Omdat dit alles gebeurde in coronatijd werden 2 bijzondere algemene ledenvergaderingen elektronisch georganiseerd via een studiobedrijf waarbij het quorum noodzakelijk was voor goedkeuring. 

Op 16 september 2020 vond tijdens een digitale vergadering de finale stemming plaats waarbij met grote meerderheid het voorstel tot continuering onder de exploitatie door HGE en aanpassing van de overeenkomsten werden goedgekeurd. Louis trad tijdens de vergadering af en Paul van den Hout werd met grote meerderheid gekozen tot nieuwe voorzitter.
 
De naam Efteling Golfpark moest verdwijnen en er werd door de club een wedstrijd uitgeschreven voor het bedenken van een nieuwe naam! Er werd gekozen voor "De Loonsche Duynen", door mij persoonlijk als Loonse Duinen voorgesteld! Een heerlijke lunch bij ‘De Molen’ was de hoofdprijs!
 
Het was een interessante, maar wel heftige tijd voor Louis en zijn bestuur. 

Dank voor jullie tijd! En ze golfden nog lang en gelukkig!
 
Saskia
Saskia interviewt ... deel 5

« Terug