Vakblad Greenkeeper - Van De Efteling naar ...

11-07-2021


Afgelopen week verscheen er een mooi artikel in Greenkeeper ...

 

Van De Efteling naar De Loonsche Duynen

Goede wisseling van de wacht


Begin dit jaar nam de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij (HGE), een zusterbedrijf van HGM van Hans Schaap, de exploitatie van Golfpark De Efteling over. De greenkeepers bleven en zijn blij met de verandering.

Eigenlijk had het eerste Dutch Open sinds 1970 in Noord-Brabant niet op Bernardus bij Cromvoirt moeten worden gespeeld, maar op het in 1995 geopende Golfpark De Efteling. Tenminste, als het aan Antoine van Daele had gelegen. Begin jaren negentig had deze Belg, toen nog hoofd operationele zaken van De Efteling - hij werd later directeur -, het plan opgevat om op een groot braakliggend stuk grond van het attractiepark een golfbaan aan te leggen. En niet zomaar eentje. Het moest een 27-holescomplex worden van internationale allure, goed genoeg om er een Dutch Open te organiseren. En als organisator Robbie van Erven Dorens dat niet wilde, dan was een Efteling Open zeker een optie.

Op de originele tekeningen van de Engelse architect Donald Steel, die in ons land meerdere andere courses ontwierp, zoals De Hoge Kleij, is voldoende ruimte gereserveerd om veel publiek te accommoderen. Zelfs met het ingraven van kabels voor televisie wilde Van Daele rekening houden.

Disney als voorbeeld
En: het stuk grond van ruim honderd hectare was groot genoeg voor 27 holes. Al werden er uiteindelijk niet meer dan achttien holes aangelegd ... Antoine van Daele en de rest van de directie van De Efteling spiegelden zich aan Disney, dat golfbanen had bij het attractiepark in Orlando (Florida). Ook Disneyland Parijs kreeg een golfcourse.

Lees verder, klik hier
Vakblad Greenkeeper - Van De Efteling naar ...

« Terug