Opening seizoen 2023 van de Heerendag

03-04-2023

Door Miel van Hutten

De creativiteit van de Heerendag-commissie piekte al bij het begin van het seizoen!

Voor de openingswedstrijd werd een ‘Ryder Cup’ variant bedacht met als architect Kees van Tilborg. Het werd een foursome-stableford wedstrijd waarbij twee teams van twee spelers het tegen elkaar opnamen. We weten dat de echte ‘Ryder Cup’ een matchplay wedstrijd is, deze variant was dus een stableford-variant. Het winnende team van de flight na 18 holes op stableford punten verdiende één ‘Ryder Cup’ punt, het verliezende team kreeg geen punt.

Ook werd bedacht om naar analogie van de echte ‘Ryder Cup’ de twee teams ‘Amerika’ en ‘Europa’ te noemen en de kleuren rood en blauw als tenue te voeren. De flightindeling was ook weer een creatief hoogstandje: die werd bepaald op alfabetische naam van de achternaam, zodat ergens bij de letter ‘M’ de scheiding lag of je behoorde tot team ‘Amerika’ of team ‘Europa’.
Als je gebeld wordt door de ‘Heeren-commissie’ om gelegenheidscaptain te spelen voor het team ‘Amerika’ dan zeg je natuurlijk geen “nee”.

Captain van team ‘Europa’ werd Marcel Prinsen, die bij de eerste ontmoeting in het clubhuis er geen twijfel over liet bestaan dat team ‘Europa’ de bokaal mee naar huis zou gaan nemen.

In de eerste flight speelden de beide captains met hun partners, waarbij de Europese vlag fier aan de ballenhengel van Marcel Prinsen mee werd gevoerd in de baan. Volgens goed gebruik was de Amerikaanse vlag te groot om in de baan mee te nemen en bleef dus achter op de ‘Amerikaanse’ tafel, wachtend op de overwinning.

Het golfspel van de eerste flight was weinig spectaculair en van een bedenkelijk niveau, doch uiteindelijk wel spannend tot op de laatste hole. Op alle holes korte putt’s missend moest team ‘Amerika’ als laatste een putt van 20 meter maken om één stableford punt meer te scoren voor de winst. Tergend langzaam sloop de bal richting hole om de putt slechts op 3 cm te missen! Uiteindelijk een gelijk spel waarbij de eindstand van deze flight eindigde op ½ - ½.

Dit bleek de enige flight te zijn die de punten deelde en toen volgde een spannende fase bij het binnenkomen van de andere flights. Al snel bleek dat ‘Amerika’ afstand nam van ‘Europa’ en al halverwege werd duidelijk dat ‘Europa’ het onderspit ging delven. Uiteindelijk werd de eindstand 8 ½ - 2 ½ : team ‘Amerika’ werd de winnaar van deze bijzondere wedstrijd!

Er waren ook nog ‘mulligans’ toegestaan, die moesten worden genoteerd om bij onverhoopt gelijke eindstand een doorslaggevend resultaat te bepalen. De overmacht van ‘Amerika’ was te groot zodat deze ‘mulligans’ geen rol meer speelden.
Zoals het in de laatste echte ‘Ryder Cup’ wedstrijden tegenwoordig gaat, was ook hier ‘Europa’ geen partij voor de ‘Amerikanen’.

Hier echter geen ‘Ryder Cup’ toestanden op de laatste hole, waarbij echtgenotes de winnende spelers om de hals vliegen en het was te koud voor een duik in de vijver! Wel was er de uitreiking van een heuse bokaal die door de captain van team ‘Amerika’ glunderend in ontvangst werd genomen en enkele flessen champagne om de winst met de teamleden van ‘Amerika’ te nuttigen.

Met heerlijke hapjes en drankjes werd deze opening afgesloten, waarbij de captain van ‘Amerika’, het team ‘Europa’ uitnodigde voor een revanche volgend jaar, zo mogelijk met dezelfde deelnemers en flightindeling. Dit laatste zal wel een utopie blijken.
 
Op een mooi golfseizoen 2023!

Klik hier voor de rest van de foto's.
Opening seizoen 2023 van de Heerendag

« Terug