Bericht H&R - Augustus

05-08-2022

Voor de nieuwsbrief van juli hadden we een aantal regelvragen. Hieronder de vragen en het juiste antwoord erop.
 
‘Strokeplay’. Een speler slaat een approach naar de green, de vlag staat voorop. De bal valt op de voorgreen en stuit net terug uit zijn eigen pitchmark, dat zowel een kuiltje als een opgestuikt bergje heeft gemaakt in de zachte voorgreen. De speler markeert zijn bal neemt deze op en repareert de pitchmark. Plaatst zijn bal terug en put de bal in de hole. Wat is het gevolg hiervan voor de speler.

a.         de speler heeft correct gehandeld
b.         1 strafslag
c.         2 strafslagen
d.         3 strafslagen
e.         diskwalificatie
 
Antwoord: d.  Een bal die in het algemeen gebied in zijn eigen pitchmark ligt, is een ingebedde bal en deze mag volgens Regel 16.3 worden opgenomen en gedropt. De voorgreen behoort tot het algemeen gebied, maar de bal is uit zijn pitchmark gestuit en voldoet nu niet meer aan de voorwaarde van een ingebedde bal. De speler wist dat want hij heeft de bal niet opgenomen maar eerst gemarkeerd. Verbeteren van de speellijn, Regel 8.1a. Eén strafslag voor het onterecht opnemen van zijn bal en 2 strafslagen voor het herstellen van de pitchmark, in dit geval dus verbetering van zijn speellijn.
 
Een bal ligt in diepe rough. De speler wil voordat hij zijn bal speelt voelen hoe hij door de rough kan slaan en maakt op enige afstand van zijn bal een oefenswing. Tot zijn verbazing slaat hij een bal uit de rough, deze had hij niet eerder gezien. Wat is het gevolg?

a.         doordat een bal geslagen is, is dit geen oefenslag en dus 2 strafslagen
b.         dit blijft een oefenswing
c.         er is een verkeerde bal gespeeld dit kost 2 strafslagen.
 
Antwoord: b.  De speler had geen intentie om een bal te slaan en daarmee kan het dus geen slag zijn, maar blijft het een oefenswing.

In de competitie spelen A en B in de singles tegen elkaar. Op de green van hole 9 heeft A de positie van zijn bal gemerkt en vervolgens zijn bal opgenomen. Na zijn bal schoongemaakt te hebben plaatst hij zijn bal terug bij de ball-marker maar neemt zijn ball-marker nog niet op. Een plotselinge windstoot verrolt zijn bal verder van de hole. A legt zijn bal terug bij de ball-marker. Is dit juist?
 
a.         A moet zijn bal terugplaatsen bij zijn ball-marker;
b.         A mag zijn bal niet terugplaatsen en behoort te spelen waar deze tot stilstand is gekomen en verliest de hole
c.         A krijgt 1 strafslag voor het bewegen van zijn bal.
 
Antwoord: a.  Als natuurkrachten beweging van de bal van een speler op de green veroorzaken, is de plaats waarvan de speler moet spelen afhankelijk van het feit of de bal al was opgenomen en teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek. Regel 13.1d. Indien de ball-marker is opgenomen dan de plek bepalen bij benadering.
 
VOGELSCHADE OP DE BAAN


Op verschillende holes hebben de vogels forse schade aangebracht aan de baan. Deze schade hoort onder abnormale omstandigheden. Volgens regel 16.1 verstaat men onder abnormale baanomstandigheden gaten gemaakt door een dier, grond in bewerking, vaste obstakels of tijdelijk water.

Regel 16.1b zegt:
Als de bal van de speler in het algemene gebied ligt en er is sprake van een belemmering door een abnormale baanomstandigheid op de baan, mag de speler die belemmering zonder straf ontwijken door de oorspronkelijke bal of een andere bal te droppen binnen één clublengte van het dichtstbijzijnde punt niet dichter bij de hole.
Bericht H&R - Augustus

« Terug